De grote Teunis show

Teunisbloemenshow

Gisteravond was de premi

Dit bericht werd geplaatst in Niet gecategoriseerd door Koen Bakx . Bookmark de permalink .

Over Koen Bakx

Koen woont in Tilburg (Nederland) en is nog net geboren in de jaren zestig (van de vorige eeuw) en houdt zich tijdens kantooruren bezig met het ontwerpen en realiseren van websites en fotograferen (zie ook: Pixelxp Webdesign Tilburg). Onbetaalde tijd verdoet hij met improvisatietheater.

0 gedachten over “De grote Teunis show

  1. Ohhh mooi Koen! Die heb ik geloof ik nog nooit in het echt gezien. maar ik heb dit voor je opgezocht:

    De teunisbloem komt van oorsprong uit de gematigde streken van Noord- en Zuid-Amerika. Enkele soorten daarvan zijn verwilderd in Europa. Zo is de grote teunisbloem (Oenothera erythrosepala) dikwijls in groten getale in juni en juli in bermen langs wegen en vaarten te zien. Voor de tuin is de grootbloemige teunisbloem en de heester teunisbloem van belang. Beide soorten bloeien evenals de wilde soorten voornamelijk vanaf juni tot het einde van de zomer.

    De teunisbloem wordt vooral in de nacht bezocht door insecten. Dan worden de bloemen bestoven. De hier beschreven soorten geuren vooral in de nacht. Overdag zijn de bloemen van deze soorten open. Van enkele andere soorten teunisbloem is bekend dat de bloem zelfs overdag niet opengaat. Uit de zaden van de teunisbloem wordt onverzadigd vetzuur gewonnen, dat onder meer in margarine kan worden verwerkt.

    De grote teunisbloem (Oenothera erythrosepala) is een overblijvende plant en komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika. Op schrale en licht vochtige gronden langs boszomen en na een bosbrand ontwikkelt de plant zich graag op opengevallen plaatsen. De plant heeft rechtopgaande stengels, waaraan bloemen komen in eindstandige knoppen. De plant kan één tot anderhalve meter hoog worden. De bloemen zijn heldergeel. De kroonbladen (knop) is roodachtigbruin. De bloemen bloeien één tot twee dagen en sterven dan af. De plant is in ons klimaat volkomen winterhard.

    Oenothera fruticosa ssp. glauca 70 cm Bloei: juni

Geef een reactie